Humla at dogshouse perfect P1750627

Bod Khyi Momo - BAKELSEKULLEN

En kull med 11 valpar, 4 hanar och 7 tikar. Vi väntar oss god mentalitet, nyfikenhet, bra struktur och goda förutsättningar till utställning och familjeväktare. 

INTRESSERAD?
En tik Två tikar ännu kvar till rätt hem. Besiktigad 28 mars utan anmärkning.
Ev en hane också men det är inte klart än då han ska växa till sig lite mer.
kontakt: monika@tibetanskmastiff.se

FÖLJ VALPARNAS UTVECKLING

STAMTAVLA

Kullen är döpt efter konditorivaror, smaskiga kakor. Deras kullnamn MOMO betyder just konditorivara. 
Tikarna heter:
1.     Bod Khyi Momo Tosca
2.     Bod Khyi Momo Zuleika
3.     Bod Khyi Momo Semla
4.     Bod Khyi Momo Ambrosia
5.     Bod Khyi Momo Petit Choux
6.     Bod Khyi Momo Cookie
7.     Bod Khyi Momo Mohinhi Mazarini
Hanarna heter:
8.     Bod Khyi Momo Churro
9.     Bod Khyi Momo Napoleon
10.   Bod Khyi Momo Macaron
11.   Bod Khyi Momo Tiger

Namngivning

OM KULLEN

Den 27 januari föddes 12 valpar, 7 tikar och 5 hanar. En mycket liten hane förlorade vi efter en vecka. Alla valpar är black & tan färgade. 

Både Chilla och Keeon kompletterar varandra. Dom har utmärkt kroppsbyggnad. De är balanserade och inte överdrivna. Båda rör sig med lätthet i steget. Båda uppvisar nyfikenhet och trygghet med människor. Likaså har de båda till kinderna tätt slutande ögon och deras kinder har inte för mycket häng. Ansiktena är klassiska.

Chilla kompletterar Keeon med en bättre benstomme och parallellitet både i bakställ och framben. Chillas tassar är bättre knutna vilket ger styrka. Keeon bjuder på bättre svansansättning och fram- och bakbensvinklar. Chillas djupare färg påverkar inte kvaliteten hos valparna men är ett extra bonus. Likaså Keeon rika svans och byxor.  

Genetiken
Inavelsgraden 6,4 % är strax över SKK's rekommendation (6,25). Den gemensamma nämnaren i stamtavlan är Chilcoot Felix. En uppfödare ska värna den genetiska variationen för rasens bästa. Bod Khyi har i tidigare kombinationer haft inavelsgrader under 2 % och siktar efter denna parning åter mot 0 i inavelsgrad.
För den enskilda valpen betyder det att 6,4 % av generna som kommit från mamman och pappan statistiskt är identiska.  
Ledstatus:
Keeon: HD:B, ED:0
Chilla: HD:B, ED: O

Mentalitet: 
Både Keeon och Chilla har känd mental status. Se diagram i vid deras bilder.

Ögonstatus
Både Chilla och Keeon har en anmärkning i ögonlysningsprotokollet.
Chilla har PHTVL/PHPV av grad 1, vilket innebär att rester av ett blodkärlsystem som försörjer ögats lins med näring under fostertiden inte återbildas normalt. Förändringarna graderas från 1 till 6. Ju högre siffra desto kraftigare avvikelse och medföljande sämre synförmåga. Grad 1 hindrar inte parning. Förkortningen PHTVL ska utläsas Persisterande Hyperplastisk Tunica Vasculosa Lentis. Även Chillas mamma hade en mycket liten rest av blodkärl i sina ögon, dock så lite så att diagnosen inte kunde sättas. Två av Chillas tre levande två syskon är ögonlysta  och har inte någon avvikelse i sina ögon. Hennes pappa Harry har inte heller anmärkning på ögonen.

Keeons notering är Katarakt, partiell cortex främre, lindrig. Ej ärftlig. Katarakt eller grå starr är en grumling i ögats lins. Grumlingen kan omfatta hela linsen, eller delar av densamma, partiell katarakt. Katarakt kan orsakas av många yttre och inre störningar i ögat men ur avelssynpunkt är det bara de medfödda och misstänkt ärftliga varianterna som är av intresse. En av Keeons fyra syskon är ögonlysta och då utan avvikelse i sina ögon. Hans föräldrar har också inga arnmärkningar på ögonen. 

Då ögon-noteringarna är av helt olika typ ser jag ingen risk att använda hundarna med varandra. 
 

KEEONS MH DIAGRAM

MAMMA CHILLA

FÖDD:
25 november 2020 på Kennel Bod Khyi, Bälinge
FÄRG:
Black & tan. (Djup svärta och mörk tanfärg)
HÄLSA:
Chilla är en frisk hund. Höfter röntgade med resultat B/B. Armbågar utan anmärkning (0,0). Ögonlyst 2020 med anmärkningen,
 PHTVL/PHPV, grad 1 vilket är godkänt för avel.
MENTALITET: 
Chilla är en glad tik som gärna undersöker saker i sin egen takt. Hon gillar inte tvång och protesterar då med tjurighet. Hon tar gärna kontakt med människor - i sin egen takt. 
KARAKTÄRISTIKA: 
Chilla är en perfekt tik av liten modell och i underkant i storlek för rasstandard. Hennes feminina ansikte gör henne till en skönhet. 
UTSTÄLLNING: 
6 Cert före 2 års ålder.

CHILLA MH DIAGRAM

PAPPA KEEON

FÖDD:
17 december 2015. Bor på kennel Mohinhis.
FÄRG:
Black och tan (Ljus tanfärg)
HÄLSA:
Keeon är en frisk hund. Höfter röntade med resultat B. Armbågarna utan anmärkning (O).  Ögonlyst 2020 med anmärkningen "Katarakt, partiell cortex främre, lindrig. Ej ärftlig"
MENTALITET: 
Keeon är en tillgänglig, trygg, stabil och trevlig hane. Har har något mer lekfullhet och nyfikenhet än Chilla.
KARAKTÄRISTIKA:
Det vägvinnande steget och flashigheten när han rör sig. Keeon har en mjuk men maskulint uttryck och en fantastisk svans och huvudform.
UTSTÄLLNING:
FI UCH, SE UCH. En av landets mest vinstrika TM.