Humla at dogshouse perfect P1750627

VAlpar födda - puppies born

Click for more info about litter
Klicka för mer info om kullen
EN tik söker hem
ONE female is looking for her home

STILL ONE PUPPY LOOKING FOR A HOME WITH TALENT AND INTEREST IN THE BREED

Interested in a puppy from Bod Khyi Momo litter? Please send an e-mail and tell about how you answer upon our demands on puppybuyers and what you wish from a puppy. 
Please, send to monika@tibetanskmastiff.se

Intresserad av en valp från Bod Khyi Momo kullen? Skicka gärna ett mail och berätta om hur du svarar upp mot våra förväntningar på valpköpare och vad du önskar av en valp.  Välkommen att skicka till monika@tibetanskmastiff.se

This happens when the puppies are born

For you who have shown interest in the litter from Chilla & Keeon.
This is what happens when the puppies are born.
1. The puppies are checked for basic health as working anus and perfect mouth cave and life energy.
2. When we realize how many strong puppies there are and how many girl and male puppies there are, we send e-mail to those who have showed interest. One has got a short time to answer upon the question if one would like to have a puppy or not.
3. If only a small amount of puppies, or if there is a lack of any sex in the litter, we also ask if a person in quee wants to remain as interested if someone who at that time booked, of any reasons back off.
4. For those who might not get a puppy we recommend other breeders in our or neighbour countries and help out with contact.
Feel free to ask more in e-mail. Puppies will be born around this weekend. Fingers crossed for "maternity Goddess" to be nice to Chilla and the puppies.

information om kullen

chilla och keeon i bilder

DräktighetsdagbokEN

DAG 60 I DRÄKTIGHETEN 

Idag är dagen för suckar och vandringar. Inga riktiga sammandragningar men nog förbereder sig kroppen ändå. 
Chilla åt en liten burk kattmat, en dl keso och lite ost. Ligger i valplådan, ligger i mattes säng och i bäddade kökssoffan och så vandrar hon runt på det viset. 
Det blev den sista uppdaterngen för sen kom valparna.   DAG 59 

102 cm i omkrets. Äter ett halvt kycklingbröst, lite katt-mat, en tuggpinne, lite mjukt hundfoder och så ett halvt kyckligbröst till och lite hund-mat. Omväxling är ett måste. Tempen hoppar upp och ner som den gör innan det startar ordentligt. 

DAG 58

Ännu mer päls försvinner från magen. Kräks på morgonen. Stannar och gör pauser stående eller sittande. Irriteras över rörelser i magen när hon går.
Hon får vara inne nu. Mat som var god igår är äcklig idag. Aptiten minimal. Hon är inom felmarginalen. I morrn, i helgen eller  nästa vecka.

DAG 57 

Natten bestod av flera ut och kissa promenader. Kallt. Sällskap av Humla. Långsamt. Och så hem igen. 
Äter lite av allt men inte mycket av något. Irriteras alltmer av sparkar från magen. Suckar och stönar av och till. Tempen hoppar lite upp och ner men inga stora ändringar. Vi väntar med spänning
.

DAG 56 I DRÄKTIGHETEN

Prinsessan Chilla ligger platt på golvet och beordrar in läckerheter. Keso med nystekt lever. Mousse med smak av lever avsett för dräktiga tikar och valpar. Rostat bröd med rikligt med smör och ost. Prinsessan pekar och vi servar. Vill in. Vill ut. Vill vara i hundgården. Vill gå på promenad. Tvärstannar och slänger sig runt för att se vem som petar henne i magen. Där finns ingen,bara valpstök. 

DAG 55 

Tappar ännu mer underull från magen. Ännu är inte juvren fyllda av mjölk så det är ännu frågan om många dagar till innan valparna kommer. Magen har mer riktat in sig nedåt mot marken än upp mot lungorna vilket gör att hon andas en smula lättare. Men toalettpromenaderna är korta och effektiva. Kissa bajsa hem. 5 min och max 400 meter långa totalt.

DAG 54 
 
Orkar inte hela frukosten.
Visar tecken på att behöva kräkas när hon hoppar upp i min säng. Vill bara vara inne och ligga i valplådan. Omkretsen minskade till 98 cm på den plats vid revebensbågen där jag brukar mäta. Vill kissa lite oftare och flåsar mer. Ser ut som om magen sjunkit ner en smula. Tappat underull från magen.  Det rör sig i magen på kvällen.

DAG 53 

Chilla firar 100 cm i omkrets. Det är svårt att få plats med mat. Så målen delas upp i fler och mindre. God aptit men plötsligt - tvärstopp. 
Vilar mycket. Och vill vara inne mycket.

DAG 52 

98 cm runt magen.
Luddet på juvren lossnar. Hon äter oftare för hon får inte i sig så mycket åt gången. Kvällmålet vill hon inte ha men slickar i sig lite äggula. Hon vaktar Sältet skällande liggande inifrån och rester sig ogärna för att gå ut.

DAG 51

97 cm runt magen. Har svårt att kliva över kanten ur hund-gården. Hann inte ut när hon var nödig utan kissade inne. Tungt och ovärdigt är hennes tillstånd, om man frågar.

DAG 50 

95 cm i omkrets.
Svårt att komma ner från sängen.
Går ner med båda framtassarna  och släpar sen ner bakbenen. Flåsar mycket. Äter bra. Bäddar en smula i valplådan på kvällen. Magläge är inte skönt längre. Sidläge är bäst. 

DAG 49 

94,5 cm i omkrets. Herpesvaccin nr 2 taget. Vaccinet tas i intervallet 10-14 dagar innan beräknad valpning. Chilla är ständigt hungrig. Har svårt att hoppa in i bilen när vi skulle till veterinären. Nu blir det ingen mer resa på länge. Kvällspromenaden var 200 m. Sen ville hon hem igen.

DAG 48 

93 cm i omkrets. Pälsen lossnar alltmer på magen. Hon suckar och pustar. Juvren ökar i storlek. Vill ömsom ligga mjukt och ömsom svalt och hårt. Vill vara ute och vill inne.  Tuggar lite på ett halvätet märgben. Sover lite. Promenaderna är rejält kortade. Vill hem snabbt.  

DAG 46

Jag tror jag kände första rörelserna i natt. På ena sidan. Två små bullar som puffade. Eller så inbillade jag mig. I dag 91 cm. Hur är det möjligt? Hon verkar jäsa på nätterna. Äter extralunch mitt på dagen. Har lite svårare med rörligheten och ser sig tydligt för när hon tar sig fram.

DAG 45

89 cm runtLetar bästa sätt att ta sig ner från liggbordet. Suckar ofta och kliar mot magen – sparkar det? Flåsar inomhus. Kommer inte  till ro för att sova. Chillas mamma Humla peppar och stöttar. 

DAG 43

Första tecknen på bäddning så som tikar gör mot slutet i sin väntan.Inte i valplådan utan i min säng.Troligen utlöst av att Chilla kände valparna röra sig. Mår illa efter att ha hoppat ner från sängen.   Hon är stor för att vara på dag 43 och hon går redan långsamt på promenaderna. 

DAG 42  

Omfång 87cm. Det kommer lite klar seg flytning som stelnar i pälsen. Det är ett dräktighetstecken. Hon tycker det är bökigt att dricka vatten och stampar då med bakbenen. Lite luddig underull börjar lossna från juvren. Den extra dl mat la vi ut lite här och där i valprummet. Hon sökte  bra. Mycket mat la vi i valplådan. Dit vill vi ju att hon hittar. Men helst väljer hon mattes säng än så länge.

DAG 41 

Vill inte gå – det är tungt. Vill inte sätta ner tassarna i snöslask. Går försiktigt på is och är noga hur hon sätter ner tassarna när hon ska hoppa eller kliva ner och upp på något. Letar  balans. Flåsar mycket och vill vila ofta. Vill vara nära matte. Får mat tre gånger om dagen. Frukost och middag som förr och så en dl extra vid lunch. Idag serverades den dl som "sökgodis" på slaskpromenaden.

DAG 40

Chilla har lite högre andning. Vill gärna vara inne och gärna nära matte. Hon har runt 3 veckor kvar och är det redan trångt att andningen påverkas så är det nog många valpar i magen. När Chilla reser sig upp får hon sura uppstötningar. Det är inte helt bekväm med att ligga på vanligt sätt längre utan provara nya. Behövde en liten puff i rumpan för att komma upp i mattes säng i morse.

DAG 39 


Omfånget är nu 85 cm. Det är klart att det är svårt att mäta vid exakt samma ställe men - nog blir hon rundare. Hon fyller ut även runt spenarna nu, det är mjölkkörtlarna som ska ha plats. Så vaknade Chilla upp i natt reste sig upp och hulkade - kl var 5. Morgonillamående! 

DAG 35

Omfånget före middag 83 cm. Kan det vara så mycket ökat på bara ett par dagar? 
Om-mätning i morgon. Så här dags i dräktigheten är jag alltid orolig att vi fattat fel. Jag följer mina tikar noga och som alltid runt dag 30-40 är jag tveksam. Har vi verkligen fattat rätt?  Men det är klart, spenarna är ju ännu större nu
.

DAG 34 

Valplådan är fixad. Tak över huvudet ger en trygg känsla. Det är långt kvar men förberedelserna fortskrider. En tik är dräktig 62 dagar men det är svårt att veta när befrukt-ningen skedde. Det kan ske flera dagar efter sista par-ningen. Här får man följa tikens beteende och gissa.

DAG 33


Chilla sover 1 timme längre än de andra om hon får. Så morgontrött. På en dryg vecka har Chillas omfång ökat från 78 cm till 81 cm. De bakre spenarna har ökat storlek från omfånget av radergummit på baksidan av en blyertspenna till som nu ringfinger-tjocka med ett vitt hölje på toppen.

DAG 32 

Chilla är lite tyngre, i alla fall är det trögare att hoppa upp på bänken i hundgården och på stenen på åkern. Spenarna är större och även området runt spenarna.  Aptiten oförändrad men hon är mycket morgontrött. Och magen, ja visst är den lite större. Det är inte bara en gimär. Dags att börja mäta midjemått med måttband. Start 78 cm.
 

DAG 30 

Nu letar vi tecken. Visst verkar pälsen stå ut en liten bit på sidan? Det brukar vara ett tecken. Eller så är det bara ovanligt kallt ute. Är det inte lite slemmigt sekret från vulva? Det brukar det vara så här dags i dräktigheten. Eller, så har det bara hamnat nåt smuts där. Chilla skäller, äter, vaktar och umgås med mamma Humla och kompisen Bacchus på dagarna. Hon har börjat 'äta valpfoder. Det ger man till tikar under dräktigheten.  

Två streck - dräktig! Två streck - dräktig!

DAG 28

Med Belly Labs dräktighetstest konstaterar vi att Chilla är dräktig. Från överläppen tas blod. Blodet blands ut i reagens som droppas på en platta . Två streck = dräktig..
Jag gjorde testet på Chillas dygn 28. Hon reagerade inte på sticket.
Testet är 98 % säkert. Svagare streck i börja av dräktigheten än några dagar senare.

Det går inte att vara helt säker. Långt in i dräktigheten kan foster absorberas. Ett sätt för naturen att spara energi. Endast de starkaste föds.

Chilla på dag 25 Chilla på dag 25

DAG 25

Palperar jag Humlas buk längst med sidorna upp från ljumskarna känns livmoderhornen som raka lite tydliga strukturer i buken. Några bubblor kan anas. Tandköttet på Humla är blekare. Det blir det när fostren fäster in i livmoderslemhinnan. Allt det bådar gott. Vi ropar inte hej men nog kan det vara valpar på G.
 

Chilla på dag 20 Chilla på dag 20

DAG 20 

I hundarnas värld är det inte mycket som anas så här dags. De befruktade äggen har inte fäst riktig än i livmoderslemhinnan. Det sker vilken dag som helst. Men hormonerna är ändrade. 
Chilla är lite tröttare på morgonen. Hon har lite större bakre spenar och de har en liten vit hinna på toppen. Än äter hon sin mat. Illamående kommer lite senare i dräktigheten.

 

Röntgencertifikat för Chilla och Keeon

mh protokoll för Chilla

mh protokoll för keeon

om kombinationen Chilla & Keeon

Kompletterar varandra
Både Chilla och Keeon har utmärkt kroppsbyggnad. De är balanserade och inte överdrivna. Båda rör sig med lätthet i steget. Båda uppvisar nyfikenhet och trygghet med människor. Det är egenskaper som man vill ha i avkomman. Likaså har de båda till kinderna tätt slutande ögon och deras kinder har inte för mycket häng.
Ansiktena är klassiska.

Chilla kompletterar Keeon med en bättre benstomme och parallellitet både i bakställ och framben. Chillas tassar är bättre knutna vilket ger styrka. Keeon bjuder på bättre svansansättning och fram- och bakbensvinklar. Chillas djupare färg påverkar inte kvaliteten hos valparna men är ett extra bonus. Likaså Keeon rika svans och byxor.  


Genetiken - inavelsgrad
Inavelsgraden 6,4 % är strax över SKK's rekommendation (6,25). Den gemensamma nämnaren i stamtavlan är Chilcoot Felix. En uppfödare ska värna den genetiska variationen för rasens bästa. Bod Khyi har i tidigare kombinationer haft inavelsgrader under 2 % och siktar efter denna parning åter mot 0 i inavelsgrad.
För den enskilda valpen betyder det att 6,4 % av generna som kommit från mamman och pappan statistiskt är identiska. 

Anmärkning i ögonprotokoll
Både Chilla och Keeon har anmärkning i ögonlysningsprotokollet.

 

Chilla har PHTVL/PHPV av grd 1,

vilket innebär att rester av ett blodkärlsystem som försörjer ögats lins med näring under fostertiden inte återbildas normalt. Förändringarna graderas från 1 till 6. Ju högre siffra desto kraftigare avvikelse och medföljande sämre synförmåga. Grad 1 hindrar inte parning. Förkortningen PHTVL ska utläsas Persisterande Hyperplastisk Tunica Vasculosa Lentis. Även Chillas mamma hade en mycket liten rest av blodkärl i sina ögon, dock så lite så att diagnosen inte kunde sättas. Två av Chillas tre levande två syskon är ögonlysta  och har inte någon avvikelse i sina ögon. Hennes pappa Harry har inte heller anmärkning på ögonen.
 

Keeons notering är Katarakt, partiell cortex främre, lindrig. Ej ärftlig. 
Katarakt eller grå starr är en grumling i ögats lins. Grumlingen kan omfatta hela linsen, eller delar av densamma, partiell katarakt. Katarakt kan orsakas av många yttre och inre störningar i ögat men ur avelssynpunkt är det bara de medfödda och misstänkt ärftliga varianterna som är av intresse. En av Keeons fyra syskon är ögonlysta och då utan avvikelse i sina ögon. Hans föräldrar har också inga arnmärkningar på ögonen.


Färgen hos valparna
Valparna kommer med största sannorlikhet vara Black & tan färgade valpar med variation i graden av svärta. Några kommer ha den mörkare tanfärgen,någon kommer ha den ljusare. I generna finns, flera generationer tillbaka anlag för blå färg. Det behövs två sådana anlag för att färgen skall framträda. Det finns en möjlighet att någon av valparna blir blå. Troligen kommer valparna att uppvisa ett ansikte med gott om tantecken.
 

Nu håller vi tummarna för fina valpar på Kennel Bod Khyi.

Vill du veta mer? Skicka ett meddelande till:  Monika@tibetanskmastiff.se