Planerad kull vintern 17-18

Disa är parad med Taiyang

Skall du köpa valp nu?!

Är du på jakt efter en TM valp och undrar vilka annonser och hemsidor man kan lita på ?
Glöm inte bort att alla seriösa uppfödare har en tanke med sin avel. De kan berätta om föräldradjurens för- och nackdelar och vilket mål de har med att kombinera just dessa föräldradjur. Varje år finns annonser på annonssiter och facebook från uppfödare som säljer aldrig så fina valpar till bra eller höga priser. Titta bortom det! Undersök föräldradjurens hälsostatus!

Kolla in om föräldrarna har röntgats enligt de krav som SKK kräver. Du behöver inte lita på säljarna för informationen utan du kan med lätthet söka informationen själv i SKK hunddata. Allt du behöver veta är föräldrarnas registreringsnamn och med det går du in på www.skk.se . I höger marginal hittar du e-tjänsten HUNDDATA. Där skriver du in registreringsnamnet och då hunden syns klickar du på veterinärdata.

Om hunden har friska höfter har de A eller B status (C betraktas också som ok men inte med samma eftertryck som A och B höft).  Har de helt friska armbågar har de 0 som status, finns något mindre fel finns 1 som status. Ögonlysning kommenteras också. Finns hundens hälsoresultat inte i Hunddata så kan föräldrarna vara registrerade i annat land (men då är de inte stadigvarande boende i Sverige) eller så ville man inte hälsotesta och inte heller sköta sin avel på officiellt vis.
Klickar du på tävlingsresultat kan du se om hunden är utställd i Sverige och hur den klarat sig i kvalitetsgranskningen. Ett Excellent eller Very Good betyder att den mycket väl eller helt ok svarar mot standarden för TM som internationella överenskommelser beskriver.  

Det är ingen garanti att friska, kända föräldradjur alltid ger friska valpar. Genetik är mer komplicerat än så. Men genom att kolla ovanstående har du (och uppfödaren) gjort sitt yttersta för att stötta planerad och sund avel och valpköp.

I slutänden är det du som köpare som styr vilken typ av valpar eller uppfödare som efterfrågas i Sverige.