Vi planerar valpar med Disa och Humla vintern 17-18

Välkommen tillbaka för att se hur planeringen fortskrider.

Disa

Humla

Sierras' Disa Joy to Bod Khyi
Hd:B  Ed:0  Ögon:fria
Sköldkörtel: ok
Har tidigare haft en kull 2014

Mimayin Kyon Na WA
Hd: B/C Ed:0 Ögon:fri
Aldrig tidigare använd i avel.

Disa som valp

Disa 5 år

Humla som valp

Humla 2 år

Disa i utställningsringarna

Disa med priser Disa med priser
Titel: SE UCH
 

 • 7 CERT
 • 2 CACIB
 • 8 BIR
 • 7 BIR valp 
 • BIS 2 valp på Tibethund 2012. 

Bhalu

Pappa till Disas kull blir Bod Khyi Dom Bhalu. Hd:A, Ed:0. Ögon.ua

Humla i utställningsringarna

Humla på My dog. Foto S Sandgren Humla på My dog. Foto S Sandgren
Titel: SE UCH 
 • 2 BIR
 • 1 BIM
 • 5  CERT
 • 2 CACIB
 • 6 BIM valp
 • 6 BIR valp

Harry

Pappa till Humlas kull blir
Bod Khyi Sierras Tsho Koori
Hd:A Ed:0  Ögon:ua

Skall du köpa valp nu?!

Är du på jakt efter en TM valp och undrar vilka annonser och hemsidor man kan lita på ?
Glöm inte bort att alla seriösa uppfödare har en tanke med sin avel. De kan berätta om föräldradjurens för- och nackdelar och vilket mål de har med att kombinera just dessa föräldradjur. Varje år finns annonser på annonssiter och facebook från uppfödare som säljer aldrig så fina valpar till bra eller höga priser. Titta bortom det! Undersök föräldradjurens hälsostatus!

Kolla in om föräldrarna har röntgats enligt de krav som SKK kräver. Du behöver inte lita på säljarna för informationen utan du kan med lätthet söka informationen själv i SKK hunddata. Allt du behöver veta är föräldrarnas registreringsnamn och med det går du in på www.skk.se . I höger marginal hittar du e-tjänsten HUNDDATA. Där skriver du in registreringsnamnet och då hunden syns klickar du på veterinärdata.

Om hunden har friska höfter har de A eller B status ( C betraktas också som ok men inte med samma eftertryck som A och B höft).  Har de helt friska armbågar har de 0 som status, finns något mindre fel finns 1 som status. Ögonlysning kommenteras också. Finns hundens hälsoresultat inte i hunddata så kan föräldrarna vara registrerade i annat land (men då är de inte stadigvarande boende i Sverige) eller så ville man inte hälsotesta eller sköta sin avel på officiellt vis.
Klickar du på tävlingsresultat kan du se om hunden är utställd i Sverige och hur den klarat sig i kvalitetsgranskningen. Ett Excellent eller Very Good betyder att den mycket väl eller helt ok svarar mot standarden för TM som internationella överenskommelser beskriver.  

Det är ingen garanti att friska, kända föräldradjur alltid ger friska valpar. Genetik är mer komplicerat än så. Men genom att kolla ovanstående har du (och uppfödaren) gjort sitt yttersta för att stötta planerad och sund avel och valpköp.

I slutänden är det du som köpare som styr vilken typ av valpar eller uppfödare som efterfrågas i Sverige.