Humla at dogshouse perfect P1750627

Bod Khyi Nytt

25 augusti

Chilla hälsar på hemma hos syster Lisa (Bod Khyi Khawa Mikka) Chilla hälsar på hemma hos syster Lisa (Bod Khyi Khawa Mikka)

Hösten närmar sig. Äntligen svalare för sex tibetanska mastiffer. Chilla ränner runt med matte och vänjer sig vid utställning. Hon går från klarhet till klarhet. Men hon vill ta det i sin takt. Det hon varit med om en gång fixar hon men första gången är allt äckligt och läskigt och då vill hon fly. Vid 8e utställningen beter hon sig som proffs. Fin att se på är hon också.

Fina möten med valpköpare från flera olika kullar i olika sammanhang har berikat livet på sista tiden.


Ett smolk i glädje bägaren var förlulsten av en av HUmlas valpar i komplikationer efter en operation. Ett annat smolk var att Vanna diagnosticerades med underfunktion på sköldkörteln. Medicin har gjort att vi fått tillbaka en piggare Vanna. Så långt är det ju bra. 

Här planeras ingen kull. Vi tar inte heller emot besökare för att lära känna rasen. Jag rekommenderar att man vänder sig till kennelklubben (www.kopavalp.se) eller rasklubb för att höra när man där har aktiviteter. Går man med i gruppen "Tibetansk mastiff i Sverige" på Fb får man också en bra ingång till TM ägare i landet. Fb-sidan "Tibetansk mastiff-Do khyi uppfödare i Sverige" är också en bra ingång.

Valpägare hör av dig med vardagsberättelser, frågor och foton. Allt så välkommet. Det är även välkommet att höra av sig om sånt som blivit svårt. Eller som man oroas över. Jag är ingen veterinär eller hundtränare men livet med fler TM har gett erfarenheter. Vi stöttar varandra! 

Du som har en valp skall. om du inte redan gjort det, ösa på med social träning och hantering av andra människor. Gå till veterinären om så bara för att äta en godis och gå upp på vågen. Hur du kan hantera en TM hos veterinären så att inte svårigheter uppstår tipsar jag gärna om. Trygg hand, trygg ledare och ibland munkorg ger mer avslappnade besök och också säkrare behandlingar och undersökningar.