Humla at dogshouse perfect P1750627

Bod Khyi Nytt

18 mars 2018

Saffran 8 veckor snart Saffran 8 veckor snart

Disa gav liv till 8 valpar den 22 januari. 5 tikar och 3 hanar. Stora fina valpar med mycket energi och vackra huvuden. Fyra är black & tan och fyra har en mörk gold sable färg precis som Disa har eller ännu mörkare. Den rika färgen tackar vi pappa Taiyang för. Titta i vårt valpgalleri så ser du hur färgen utvecklas över tid.

Vid snart 8 veckors ålder är det fullt ös i valprum och kök. Nu är det jakt, fånga, hålla fast och tugga på som dom övar. Vid överraskning (en hink "råkar" trilla i golvet) så backar dom snabbt men kommer sen fram och undersöker. Utomhus är dom så snart det går. Vintern stannar länge och med mycket kyla men, då de kommer ut är det springa, ta fatt och gömma sig som är dominerande lek. Jag ser alltigenom sunda beteenden. Någon verkar vakta lite mer men än så länge förvånansvärt lite vakt som visas i kullen. Sånt kommer mer med tiden i vår ras. Mat, fyra gånger om dagen, serveras i tallrik. Disa kompletterar med modersmjöl då hon har lust. Alla utan undantag söker efter kisstidningen då det är dags men, det är klart, ända fram kanske man inte hinner.

Disa uppfostrar sina telingar. Hon säger ifrån då de diar för länge. Hon äter tuggben i deras åsyn och varnar starkt om någon av dem försöker ta något från henne. Då morrar hon som om valpens sista stund är kommen. Helt rätt. Hon förbereder dom för ett liv i en flock. Disa är en fantastisk mamma. 

Kullen kommer att spridas över landet från sydligaste söder upp till fjällkedjan. Några stannar i Uppland eller Sörmland. Flera av hemmen är utställningsintresserade så kanske kommer vi få se valparna i utställningsringen någon gång. Alla valpar säljs med ett erbjudande, att man vid genomförd höft- och armbågsröntgen får 1500 kr som mest återbetalat mot kvitto om resultaten reggas i SKK databas. Det är vårt sätt att promota hälsouppföljning av vår egen avel och sund TM.   

Vanna (grön) och Saffran (orange) stannar på Sältet. Det var svårt att välja - de flesta av valparna har så gott man nu kan se vid 8v ålder, utställnings och avelspotential. Jag önskar så att Disas uppfödare, som avled här om året, kunde se Disas andra kull. Hon hade varit stolt över resultatet. En uppfödare gör ju inte jobbet på egen hand, man står på axlarna på andra uppfödares arbete och går vidare. I bästa fall kommer man ett steg vidare. 

På Bod Khyi finns hundar från egen och andras uppfödning.  Vill du veta mer om mina hundar, mina tankar om avel eller hälsouppföljning av valpkullar eller hundar. Allt finns här på hemsidan. Undrar du något mer - välkommen att fråga!

                                                          Monika Wahlstedt
                                                                 Bod Khyi