Humla at dogshouse perfect P1750627

Bod Khyi Nytt

13 juni 2020

Humla in June 2020 Humla in June 2020

Pälsbombningen fortsätter. Den startade i februari och än har bara Vanna och Bacchus börjat lite smått! Småfåglarna runt oss måste ha mycket mjukt i sina bon i år.

De unga tikarna börjar närma sig mogen ålder. Det märks då vakten utvecklas alltmer. Efter flock-slagsmålet för drygt ett år sedan har vi inte haft alla våra tillsammans något mer. De står uppdelade. Bacchus med Humla och Disa med döttrar för sig. Det ger ett annat liv än vi varit vana vid och mer rotation mellan hundgårdarna för att alla hundar skall få njuta inomhusliv också. Orsaken till gruppslagsmålet var osämja runt en raketskjutning och därefter gick alla på den ranglägsta, Yoga. Yoga överlevde och lämnade oss i höstas men obalansen i flocken bestod. Flocken hade några månader tidigare förlorat den tydliga ledaren Aquila och vi anar att allt tillsammans skapade obalans. Vi fortsätter att ta det säkra före det osäkra. 

Hundarnas revir är stort. Vi har sedan några år tillbaka flera nyinflyttade i trakten. Sånt förstår vi människor men för en TM som är van att äga de närmaste kvadratkilometrarna tar det längre tid att acceptera. Vi försöker parera då vi möter hundägare som går på "våra hundars vägar".  

Utställningslivet är nedlagt på grund av pandemin. För egen del vet jag inte om de ens någonsin kommer att starta igen. Organiserat hundliv så som det utvecklats känner jag bara olust till. Jag betraktar våra vuxna hundar som färdigutställda. 

Det arbete med mentalitet som många rasklubbar bedriver inom brukshundklubben känns angeläget även för vår ras. Där fortsätter jag mitt engagemang. Coronan bromsar fortbildningar men det går att engagera sig lokalt ändå. Drömmen vore att uppfödare och ägare av TM ser och förstår vitsen med att synliggöra rasens mentalitet för att på så sätt ha redskap vid avel och valpkullsuppföljningar och på sikt kunna påverka rasens mentala utveckling. Både i SKK och brukshundklubben finns mycket kunskap att inhämta om man har intressse. 

Det mesta är satt på vänt pga pandemin. Vi på Sältet vandrar i omgivningarna och håller oss mest på mossen. Kvarstår pandemibekymren i höst kommer vi att möta eventuella valpspekulanter utomhus på annan plats är Sältet. Vi skall vara omtänksamma mot varandra.


Valpköpare i Bod Khyi Ser kullen är nu uppmanade att röntga sina hundar. Vid höft och armbågsröntgen vid ett och samma tillfälle och då resultatet registerats i SKK återbetalas 1500 kronor. Detta gäller fram till Bod Khyi Ser valparnas 3 årsdag. 
Om vi tar en valpkull vintern 20-21 kommer Bod Khyi att arbeta på annat vis för att följa såväl hälso- som mental utveckling på flera sätt. Mer om det under fliken Köpa valp.

På Bod Khyi finns totalt fem hundar från egen eller andras uppfödning. Vill du veta mer om hundarna, Bod Khyis tankar om avel, hälsouppföljning av valpkullar eller enstaka hundar - välkommen att fråga!

                                                                         Monika Wahlstedt
                                                                                Bod Khyi